Baigei rašyti? Ar perskaitei?

reading.jpg

Norėčiau užduoti vieną klausimą blogeriams: kiek kartų perskaitote savo rašinį prieš publikuodami? Vieną? Du? Tris? O gal nei karto? Man pačiam iš karto gražiai sudėlioti mintis nėra lengva, todėl naudojuosi teksto išbėrimo kompiuterio ekrane praktika, tada trumpam atsitraukiu ir perskaitau rašinį kelis kartus šiek tiek vėliau.

Pirmas perskaitymas man padeda surasti pasikartojančius žodžius/frazes tame pačiame ir šalia esančiuose sakiniuose bei atsikratyti „angliškos“ sakinių struktūros. Pavyzdžiui: nežinojau nuo ko pradėti, nes sunkiai sekėsi susikaupti nežinant nuo ko pradėti. Baisu, ar ne? :o) O kaip jums dar šis: „gražiai mintis sudėlioti„? Skamba kaip A. Baranausko „Anykščių šilelis“, nes tinka labiau poezijai nei tinklaraščiui. Nors jei jūsų toks rašymo stilius – negaliu peikti. :)

Antrą kartą perskaitęs apmąstau išreikštas mintis. Gal galimą apie tą patį parašyti įdomiau? Gal šio sakinio ar sakinio dalies iš viso galiu atsisakyti, nes ji neinformatyvi ir tik „apsunkina“ tekstą? Arba kaip pasakytų įžymiosios blondinės: „Gal čia aš iš viso ne į temą?“

Trečią kartą skaitydamas pabandau sudėlioti skyrybą. Parašiau „pabandau„, nes ne daug tų mokyklos lietuvių kalbos žinių pas mane yra belikę, bet ką prisimenu – tą pritaikau. Tokiais atvejais labai padeda kitų tinklaraščių, kurių autoriai rašo taisyklingai, nuolatinis skaitymas. Stengiuosi įsiminti sakinių struktūras ir juose taikomą skyrybą.

Jei publikuoti teksto neskubu, kitą dieną jį perskaitau ketvirtąjį kartą. Tai padeda pažvelgti į rašinį jau kitomis akimis ir aptikti tai, ko neištaisiau skaitydamas pirmuosius tris kartus.

Pastebėjau, kad naudodamas tokius teksto rašymo principus aiškiau išdėstau mintis ne tik internete publikuojamuose tekstuose, bet ir rašydamas el. pašto laiškus. Bendrauti tampa daug lengviau. :o)

Comments

  • By lfx, gruodžio 4, 2007 @ 8:16 pm

    berašydamas, jei mintis pabėga perskaitau nuo pradžių tekstą.
    Baigęs perskaitau dar 2-3 kartus. Iš esmės atlieku tavo minėtus pertvarkymus tik viską darau iš karto :)

  • By Gytis, gruodžio 4, 2007 @ 9:49 pm

    Skaitau milijonus kartų, bet tai neapsaugo nuo klaidų, kurios vis prasprūsta pro akis :D

  • By Arvydas, gruodžio 4, 2007 @ 9:52 pm

    Gytis: o kada bandei perskaityti kitą dieną? Šis būdas man asmeniškai efektyviausias.

  • By Gytis, gruodžio 4, 2007 @ 10:28 pm

    Kad aš nekantrauju spaust publish :) Bent po kartą per dieną

  • By Arvydas, gruodžio 4, 2007 @ 10:32 pm

    LOL, žiū bloginimas kaip narkotikas B-)

  • By LG, gruodžio 6, 2007 @ 9:18 am

    OT: kai žmogus pingina, turi patikrinti, ar toks URL jau buvo gautas. Jei gautas – tik atnaujint, o ne dar kartą įtraukt į indeksą.

  • By scania, gruodžio 7, 2007 @ 11:09 pm

    Jei perskaitau penktą kartą – ištrinu viską :)

  • By Arvydas, gruodžio 7, 2007 @ 11:18 pm

    scania: nerealiai tu čia :D vos nuo kėdės nenukritau besijuokdamas :)

  • By Oni, gruodžio 23, 2007 @ 4:34 pm

    O Tu nesijuok – labai daug mano įrašų buvo ištrinti, nes persiskaičiau… Labai rimtai. Kai ilgai skaitai kad ir trumpą įrašą, jis pasirodo kažkoks „nu ne toks“. :))

  • By Labas.blog, sausio 3, 2008 @ 1:13 am

    Dėlioti skyrybos ženklus skaitant tik trečią kartą taip kaip į iškeptą pyragą bandyti razinų prigrūsti! Rašant ilgais sakiniais, skyryba turėtų būti paties rašymo proceso dalis… O gal aš senamadiškai kažkaip įsivaizduoju rašymą?

  • By Arvydas, sausio 3, 2008 @ 2:31 am

    Gal būt ne taip išsireiškiau. Turėjo būti: „pabandau ištaisyti skyrybą“ :) Kiekvienas susikuriam sau patogias taisykles kaip rašyti tekstą.

  • By Doma, rugsėjo 28, 2010 @ 10:52 am

    Skaitau, bent du kartus. Kartais pasitikrinu kokia nors programėle, dažniausiai dabar http://www.rasyba.lt naudoju arba word’ą. Bet visada perskaitau :)

Other Links to this Post

  1. Blogorama #270 : nežinau.lt — gruodžio 4, 2007 @ 9:28 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Logos | Icons | WordPress Themes