Tinklaraščių populiarinimas ar turinio vagystė?

Blogosferos veikloje dalyvauju jau daugiau nei du metai ir laikas nuo laiko gana periodiškai atsiranda projektų, neteisingai suvokiančių kas yra teisingas tinklaraščių populiarinimas. Yra pagrindinės dvi taisyklės ko negalima daryti tinklaraščių agregatoriuje:

  1. Negalima skelbti visų agreguojamo tinklaraščio įrašo kopijų be rašinių autoriaus sutikimo. Skaitytojas perskaitęs visą įrašą tinklaraščių agregatoriuje taip niekada gali ir neapsilankyti tikrojo autoriaus svetainėje, dėl ko gali susidaryti įspūdis, kad autorius rašo tik agregatoriuje.
  2. Jokiais būdais negalima leisti agregatoriuje rašyti komentarus, jeigu rašinio autorius tų komentarų negauna į savo tinklaraštį. Tai ne tik turinio, bet ir diskusijos vagystė.

Šios atrodytų dvi labai paprastos taisyklės labai skaudžiai atsiliepia tinklaraščio autoriui prarandant skaitytojus, komentuotojus, prenumeruotojus ir mažinant paieškos sistemų reitingą.

Tinklaraščių populiarinimo idėja visada yra labai sveikintina ir tai sėkmingai daro balsas.lt skelbiantys tik rašinio antraštę, visiblogai.blogspot.com nors ir be autorių sutikimo, bet skelbiantys tik rašinio ištraukas ir blogeriai.net, kuriame labai aiškiai apibrėžiau projekto idėją. Visgi kartais atsiranda projektai neteisingai interpretuojantys tinklaraščių populiarinimo idėją:

  • vegetuojantis elt.lt, savo laiku sukėlęs labai daug diskusijų blogosferoje;
  • visiblogai.com tai darantis nesilaikant elementarios interneto etikos ir nusižengiantis abiem aukščiau išvardintom taisyklėm;
  • ir pastarųjų dienų diskusijų objektas.

Kaip kovoti su turinio vagimis? Labai svarbu pirma pasirūpinti savo turinio licencija. Ją turint tereikia paprašyti pašalinti įrašus iš jums nepatinkančio projekto, kuris nusižengia jūsų nurodytai licencijai. Jeigu tai nepadeda, galima pasinaudoti keletu .htaccess gudrybių tiems, kurie tinklaraštį talpina nuosavame serveryje.

Užblokuoti paveiksliukų rodymą

Sumažinti svetainės siuntimosi srauto apribojimą į .htaccess failą įrašant tokį tekstą:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://(www.)?bloga-svetainė.lt/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpe?g|png)$ - [F]

bloga-svetainė.lt pakeisti į agreguojančios svetainės vardą.

Pakeisti paveiksliukus

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://(www.)?bloga-svetainė.lt/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpe?g|png)$ sis_turinys_yra_pavogtas.jpg [L]

Čia reikia pagrindiame serverio kataloge įkelti paveiksliuką sis_turinys_yra_pavigtas.jpg, kuriame galite parodyti ką tik norite. Nurodytas paveiksliukas bus visada rodomas vietoj bet kokios nuotraukos. [Ačiū g12 už idėją]

Kaip blogeriai.net autorius aš visada labai džiaugiuosi konkurencija, bet esu tik už tuos konkurentus, kurie verčia tobulėti ir daro tai nekenkdami rašinių autoriams. Svarbu nepamiršti, kad už turinio plagijavimą gali grėsti teisinė atsakomybė, bet dažniausiai nesklandumus galima išspręsti tiesiog viešai prabilus apie plagijavimo problemas savo tinklaraštyje. Gudručių, norinčių užsidirbti iš kitų darbo visada atsiras, bet 100% anksčiau ar vėliau jie „užsilenkia“.

Comments

  • By galvazmogupuosia, gruodžio 16, 2009 @ 8:11 pm

    Ačiū, Arvydai, pasinaudosim patarimais :)

  • By Šilas, gruodžio 16, 2009 @ 8:11 pm

    Arba pasirinkit Creative Commons licenciją ir nesukit galvos dėl visokių smulkių niekšelių. Nei pinigus darot iš to ką rašot, nei ką, taip kad relax.

  • By Darius, gruodžio 16, 2009 @ 8:30 pm

    http://www.blogeriai.net/ puikus pavyzdys tinklaraščių agregatoriams.
    Svarbiausia, jog:
    1. Arvydas pamatęs gerą tinklaraštį, nesugalvoja neatsiklausęs tinklaraščio autoriaus įtraukti RSS į blogeriai.lt. Jei pats užsiregistravai gali išmesti savo tinklaraštį be problemų.
    2. Jei nori perskaityti visą įrašą esi priverstas aplankyti originalų įrašą :)

    O kol kas dauguma blogeriai.net „konkurentų“ viską daro atvirkščiai :)

    Beje dar ir atn.lt deda nuorodas į tinklaraščius pvz.: http://az.atn.lt/straipsnis/39908/mokslininkai-vel-mena-materijos-misle

  • By Arvydas, gruodžio 16, 2009 @ 8:34 pm

    http://www.atn.lt iš viso tai daro idealiai dėdami su tema susijusias straipsnių nuorodas į blogus. Prisiminiau gi, kad ir mano straipsnis dėl LANVA problemų irgi buvo įdėtas kaip nuoroda straipsnio pabaigoje.

  • By Bukoptimistas, gruodžio 16, 2009 @ 8:38 pm

    aš dar tikėjausi, kad čia bus apžvelgtos CC licencijų tipai su komentarais. Darantis licenciją komercinį punktą supratau, bet su allow modification truputi nelabai, ypač su tuo share alike

  • By Arvydas, gruodžio 16, 2009 @ 8:43 pm

    Bukoptimistas, CC licencijų yra labai įvairių. Joms reiktų sukurti atskirą įrašą.

  • By Marius, gruodžio 17, 2009 @ 9:51 am

    Gaila manes niekas nekopijuoja :( SEO poziuriu, jei kitas tinklalapis paima informacija, bet nurodo tikslu saltini, tai nera laikoma dublikuotu turiniu. Taigi, jei kazkoks puslapis pasieme didele istrauka is tavo blogo ir nurode su linku, kad paimta is ten, nieko baisaus. Netgi dziaugtis reikia, kad jusu mintys paplis toliau.

    Skaudu yra tik tada, kai informacija yra pasisavinama, pristatoma savo vardu, o apie autoriu nera nei zodzio. Su tokiais plesikais reikia kovoti.

    Beje, citatu naudojimas – ne vagystes, o citatos dydzio niekas nenustate.

  • By Puikuzas, gruodžio 18, 2009 @ 9:48 pm

    Tikrai taip. visiblogai.com gali buti patobulintas artimiausiu metu, beje ten yra galimybe ijungti dalini turinio rodyma, bet kokas jums skirtumas ir siaip nemazai zmoniu netgi prase itraukti ju blogus, juk yra nurodomas salitinis ir zinoma zmones visada nueis pasiziureti i saltini …

    taigi relax, viskas nurodoma, autorius ir panasiai

  • By m, balandžio 18, 2010 @ 6:46 pm

    AR sis_turinys_yra_pavogtas.jpg reikia įkelti į pagrindinį wordpresso katalogą, ar į pirminį serverio katalogą?
    Spėju, kad į wordpresso…? :)

  • By m, balandžio 18, 2010 @ 8:01 pm

    Išbandžiau, nepavyko.
    Ar tai neveiks, jei prie įrašo prisegtas paveikslėlis yra ne iš to paties serverio, t.y. iš interneto?

Other Links to this Post

  1. arvydas.net » Blog Archive » blogeriai.info: Tinklaraščių populiarinimas ar turinio vagystė? — gruodžio 16, 2009 @ 7:44 pm

  2. Tweets that mention blogeriai.info » Tinklaraščių populiarinimas ar turinio vagystė? -- Topsy.com — gruodžio 16, 2009 @ 11:30 pm

  3. Karolis Pocius » Tinklaraščių autoriai vs Laurynas Ragelskis: pradžia — kovo 2, 2011 @ 6:31 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Logos | Icons | WordPress Themes