Blogeriai.net optimizacijos

Po daugiau nei pusės metų WordPress naudojimo kaip agregavimo platforma blogeriai.net, galiu pareikšti, kad nors ir ši bloginimo platforma yra pati populiariausia pasaulyje, suprogramuota ji spagečių principu. Daug ką WordPress žavi tuo, kad turi daug įskiepių visiems gyvenimo atvejams, funkcionalių ir gražių išvaizdos šablonų, bet kai pradedi knistis giliau į kodą, supranti, kad oj kaip trūksta normalaus šios sistemos perrašymo pagal šiuolaikinius programavimo standartus.

Problemos su blogeriai.net prasidėjo senai, dar tada, kai agreguojamų tinklaraščių skaičius vos perkopė 100. nesklandumai su koduotėmis, įrašų dublikatai, lėtėjantis veikimas. Vakar mano hostingo paslaugų tiekėjui vėl teko sustabdyti blogeriai.net veikimą, nes nuolat buvo vykdomos ypač didelių resursų reikalaujančios duomenų bazės užklausos. Galvoje senai kirbėjo mintis, kad prie resursų ribos artėju ir galų gale prieisiu, bet vis neprisiruošiau gerai peržiūrėti ir suoptimizuoti kreivai padarytus įskiepius. Žinot tą taisyklę: jeigu sistema veikia, geriau neliesti. :)

Problemas spręsti padėjo pagrinde du įskiepiai: debug-queries, kuris parodo kokios duomenų bazės užklausos vykdomos kiekvieną kartą jungiantis prie svetainės ir wp-cache-inspect, kurio pagalba galima analizuoti Worpress kešavimo efektyvumą. Daugiausia naudos turėjau iš debug-queries, nes be jo niekaip nebūčiau atkasęs, kad vykdomos neindeksuotos užklausos. Įskiepių kūrejai net nepasivargino pasirūpinti sukurti greitos paieškos indeksavimą intensyviai naudojamuose lentelių stulpeliuose. Kitas įskiepis iš viso darė nesamones kiekvieną kartą užklausdamas lentelės su daugiau nei 30000 įrašų, kuriuos paskui niekur nenaudodavo. Teko sukurti papildomus du įskiepius, kurių pagalba nuo šiol korektiškai kešuojama TOP 10 statistika beveik neapkraunant duomenų bazės.

Su daugiau nei 20000 įrašų ir daugiau nei 300 dalyvių nėra ko stebėtis, kad susiduriama su resursų išnaudojimo riba ir tenka imtis gudrių sprendimų bei hakinti pačią WordPress. Vien dėl tos priežasties man baisu judinti ir atnaujinti iki 2.5.1, kai su daugiau nei 20 įskiepių viskas pagaliau stabiliai veikia ir ant WordPress 2.3.2. Spėju stabiliai, iki kol pasieksim 100000 įrašų ribą. :) Bet kokiu atveju aš nuolat stebiu blogeriai.net ir atsiradus nesklandumams stengiuosi juos kuo greičiau pašalinti.

Kad ir kaip ten bebūtų po ekstremalių atnaujinimų pastebėsite keleta gerų blogeriai.net sąvybių:

  • Panaikinau dešinėje buvusį kalendorių. Ir taip juo niekas nesinaudojo.
  • Smarkiai pagreitėjo visų puslapių krovimas: tiek titulinio, tiek atskirų įrašų kartu su blogeriai.net vertinimo juostele.
  • Nebeliks įrašų dublikatų (uh, tikiuosi :) ).
  • Greičiau atsinaujins tinklaraščių įrašai automatiniu būdu.

Po oficialaus blogoramų uždarymo labai tikiuosi, kad sklandžiau ir greičiau veikiantis blogeriai.net padės atrasti naujų tinklaraščių ir toliau tinklaraštin.. blogeriams leis surasti savo skaitytoją.

Comments

  • By asyd, liepos 9, 2008 @ 5:58 pm

    super! sekmes darbuose :)

  • By Poshus, liepos 9, 2008 @ 8:12 pm

    Dėkui didelis. Dabar kai nebeliko blogoramos žymiosios šis vienas iš geresnių.

  • By scania, liepos 9, 2008 @ 10:46 pm

    Ne vienas iš geresnių, o neprilygstamas :)
    Nors čia nėra jokios atrankos ar komentavimo, bet naujų įrašų kiekis atperka visus nesklandumus :)

Other Links to this Post

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Logos | Icons | WordPress Themes