Korektiškas WordPress atnaujinimas

Vis daugiau žmonių keliantis į WordPress bloginimo platformą tenka išgirsti apie problemas su WordPress atnaujinimu. Atnaujinti WordPress reikia nuolat išėjus naujai versijai, nors aš pats asmeniškai šią sistemą atnaujinu tik kai išeina bent X.Y.1 versija (pavyzdžiui, 2.6.0 aš neskubu atnaujinti, kol neišėjo 2.6.1). Priežastis yra labai paprasta – keičiant versijos numerį vyksta bet kokio projekto dideli pakeitimai, bei gali būti palikta klaidų, kurios ištaisomos kai vartotojai ima rimtai naudotis sistema leidus ja naudotis viešai. Nesinori būti bandomuoju triušiu, todėl visada palaukiu kol paskutinis versijos numeris pasikeis iš 0 bent jau į 1. :)

Koks yra korektiškas WordPress atnaujinimas? Kai kurie siūlo eksportuoti visą WordPress ir po to importuoti atgal ištrynus serveryje visą informaciją ir įdiegus naują sistemą. Tai ne visada patogu ypač jeigu turit daug įskiepių, kuriuos po to tenka konfigūruoti. Viskas ką reikia padaryti – ištrinti keletą katalogų ir įrašyti naujus. Dabar apie tai pažingsniui.

Atsarginės kopijos

Nepasidaryti savo sistemos atsarginės kopijos yra nuodėmė. Aš visada sakau: juokias tas kas turi backupą. :) Atsarginės kopijos reikės dviejų dalykų: duomenų bazės, kurią galima lengvai pasidaryti per phpMyAdmin:

…ir naudojantis FTP būtina pasidaryti ir visų failų kopiją.

Svetainės prieigos blokavimas

Šį žingsnį labai noriu akcentuoti, nes daug kas apie jį nepagalvoja. Labai svarbu užblokuoti prieigą prie jūsų tinklaraščio tuo metu, kai bus vykdomi atnaujinimai ir siunčiami nauji WordPress failai. Geriausias ir efektyviausias būdas – uždrausti priėjimą prie svetainės per Apache .htaccess failą. Pirmiausia patartina šį failą parsisiųsti iš jūsų WordPress šakninio katalogo, nes jis tikriausiai ten jau bus ir paredaguoti įterpiant tokį kodą failo pradžioje:

order deny, allow
deny from all
allow from [tavo-ip-adresas]

Vietoj [tavo-ip-adresas] reikia įrašyti savo IP adresą, kurį gali sužinoti iš whatismyipaddress.com. Šių trijų eilučių pagalba jūs apsaugosite savo svetainę nuo atnaujinimo metu rodomų klaidų ir galimų duomenų bazės duomenų praradimo dėl nepilnai įdiegto WordPress kodo vykdymo tuo metu kai failai siunčiami į serverį. Prie puslapio negalės prisijungti niekas kitas tik jūs.

Atnaujinimas

Dabar jau galima vykdyti atnaujinimą. Tereikia ištrinti viską kas yra kataloguose wp-admin ir wp-includes, o likusius failus tiesiog užrašyti „ant viršaus senųjų“. Tai padarius galima keliauti į http://tinklaraščio-adresas/wp-admin/ ir WordPress paprašius atnaujinti duomenų bazę. Po šio paskutinio veiksmo nepamirškite panaikinti anksčiau įrašytas 3 pirmąsias eilutes iš .htaccess failo, nes kitaip atnaujinimus matysite tik jūs, o visi kiti tik „forbidden“. :)

Pabaigai

Korektiškai atnaujinus svetainę problemų su duomenų baze neturėtų iškilti, bet jei jums taip nepasisekė ir susidūrėte su atnaujinimo problemoms, belieka atsatyti duomenų bazę ir senus svetainės failus iš padarytos atsarginės kopijos, kad tinklaraštis veiktų taip kaip veikė anksčiau ir prašyti pagalbos blogeriai.lt. :)

Comments

  • By osam, liepos 21, 2008 @ 2:59 pm

    O labai blogai, jei viską ne pernaujo įkeli, o „ant viršaus rašai“ ?

  • By Arvydas, liepos 21, 2008 @ 3:49 pm

    Jeigu rašai ant viršaus, gali užsilikti nereikalingų failų, kurie naujoje versijoje buvo ištrinti. Dar blogiau, jeigu neužblokuosi priėjimo prie svetainės atnaujinimo metu, vykdomi (kam nors naršant) seni ir nauji failai gali „susipjauti“ ir dėl to gali prarasti duomenis.

  • By Darius, liepos 21, 2008 @ 10:08 pm

    Pačiam buvo jog įrašius „ant viršaus“ klaidas mesdavo, todėl visad prieš tai ištrinu, kaip ir Arvydas pataria :)

  • By Evil, rugpjūčio 26, 2008 @ 7:24 pm

    nuo 1.6 versijos rasau ant virsaus ir update paleidziu ;] kas kokiu 10 versiju nukopijuoju blogo kataloga i s „blogas1“ i „blogas2“, padarau mysql backupa ir uzloadintu ant kitos db (kad greiciau butu), pakeiciam pora skaiciuku confige ir bingo

  • By darba, rugsėjo 12, 2008 @ 1:14 pm

    Atnaujinimas svarbu, kad būti saugesniam saugumo atžvilgiu

  • By bevardo, vasario 27, 2009 @ 2:16 pm

    Man atlikus svetainės prieigos blokavimą meta: internal server error

  • By bevardo, vasario 27, 2009 @ 4:33 pm

    Mano atveju pakako įrašyti dvi eilutes, pirmos eilutės rašyti nereikia – nereikėjo =)

Other Links to this Post

  1. Å iÄ… savaitÄ™ skaičiau #5 :: Karolis Pocius — liepos 27, 2008 @ 11:47 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Logos | Icons | WordPress Themes